Van de voorzitter: maak het hockey niet dood

Een paar maanden geleden bracht de FIH (de internationale hockey federatie) een aantal spelregelwijzigingen naar buiten die per 1 januari 2019 zouden in gaan. Eén daarvan betreft een verandering in de wedstrijdduur. In plaats van de gebruikelijk 2x35 minuten wordt een wedstrijd over vier kwarten gespeeld die ieder 15 minuten duren. De KNHB beraadt zich nog op de vraag of ze deze spelregelwijziging met ingang van komend seizoen moet overnemen. Ik hoop oprecht dat we het gewoon bij 2x35 minuten houden.

In hockeyend Nederland is de discussie over de wedstrijdduur direct losgebarsten. Veel clubs namen het standpunt in dat zij hoopten dat alles bij het oude blijft. Het argument daarvoor is dat er nu al ruimtegebrek is en dat wanneer er over vier kwarten gespeeld gaat worden, de wedstrijden gaan uitlopen en niet meer in de schema’s passen. Mijns inziens zal dit wel meevallen. 4x15 is immers 60 minuten en na het 1e en 3ekwart is er slechts een korte (extra) pauze. De tijd (75 a 90 minuten) die nu ingeroosterd wordt om een wedstrijd te laten plaatsvinden komt daarmee niet in het geding. Mijn  argumenten tegen aanpassing van de wedstrijdduur zijn van een andere orde en raken het hockeyplezier van jong tot oud.

Een belangrijk argument van de FIH om naar vier kwarten over te stappen is dat er met de extra pauzes tussen de kwarten extra momenten ontstaan waarop de coach zijn team kan instrueren. De gedachte is dat het hockey daar beter en leuker van wordt. Die logica ontgaat mij volledig. Ik denk juist dat het tegenovergestelde het geval is. Hoe kun je denken dat hockey beter en leuker wordt wanneer coaches meer gaan coachen? Ik denk juist dat het minder leuk wordt en of het hockey er beter van wordt valt te bezien.

Het belangrijkste van het hockeyspel is immers het plezier. Zowel bij prestatie- als recreatiehockey. Niemand in de jeugd of bij seniorenhockey (misschien tophockey D1 en H1 uitgezonderd) zit te wachten op nog meer overleg en instructiemomenten. Ze doden de creativiteit en zelfredzaamheid. Voor de spelvreugde is creativiteit heel belangrijk en voor de ontwikkeling van de jeugd is zelfredzaamheid essentieel. Kinderen zitten niet te wachten op allerlei bespiegelingen waar ze bovendien toch maar half naar luisteren. Willen we allemaal voorgeprogrammeerde hockeyers afleveren? Als coach zou je na de wedstrijd bovendien eens voor de grap moeten vragen wat spelers en speelsters nog van je opmerkingen weten. Ik denk dat je schrikt. Maak de coach dus niet belangrijker. Bovendien is een pauze na 15 minuten erg snel: amper begonnen of je moet al weer stoppen. De tijd krijgen om in je spel te komen is er niet meer bij. En coaches die echt voortdurend spelers en speelsters willen instrueren hebben daartoe de mogelijkheid aangezien je onbeperkt kunt wisselen.

Mijn advies over de wedstrijdduur zou dus zijn: gewoon 2x35 minuten. Laat de hockeyer met rust. Lekker hockeyen in plaats van extra praatsessies. Dat komt ieders hockeyplezier en –niveau ten goede.


Wessel Pil

Reageren? [email protected]

 

Reageren op het nieuws?
reactie
lidnummer
wachtwoord
 
 
:) = :( = 8) = O-) = ;) =
:*) = -:-) = :O = :9 = L) =
^O^ =